Eko skupina - projekt "Veliki lov na biljke"

VELIKI LOV NA BILJKE

Ove pedagoške godine u skupini u kojoj se provodi Program odgoja za održivi razvoj provođen je međunarodni projekt „Veliki lov na biljke“. Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) i Toyota Fund for Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew te Udruga „Lijepa naša“.
Biološka raznolikost je sveukupnost živih organizama iz svih izvora,kopnenih, morskih i ostalih vodenih ekosustava te svih staništa kojima pripadaju, uključujući raznolikost unutar
vrsta, među vrstama, te svih ekosustava. Zamislite život bez sve ove raznolikosti! Život na zemlji bi nestao! Biološka raznolikost svijeta je temeljni prirodni resurs koji su ljudi  iskorištavali tisućama godina. Biološka raznolikost nas održava na životu! Od vitalnog je značaja da je sačuvamo!
Projekt je nastao povodom 200-te godišnjice rođenja Charlesa Darwina, a usredotočen je na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljkama i njima pridruženim vrstama. Veliki lov na biljke namijenjen je djeci u dobi od 5 do 11 godina, a glavni cilj projekta je educirati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje.
Provedba projekta se odvija kroz 5 koraka:
1. korak – registracija
2. korak – ocijena stanja
3. korak – provedba aktivnosti
4. korak – praćenje stanja i ocjenivanje
5. korak – izvješće
Realizacija projekta započela je anketiranjem djece o poznavanju biljnih i životinjskih vrsta, te izradom karte staništa našeg objekta u Budakovoj ulici. Kako bi izradili kartu staništa djeca su pažljivo promatrala biljni i životinjski svijet koji nastanjuje naše igralište i naš povrtnjak.

  
 
Djeca su proučavala slikovnice i enciklopedije, koristila internet pretražujući Youtube u potrazi za zanimljivim video materijalima. Igra „Mreža života“ djeci je otkrila međusobnu povezanost svih organizama na Zemlji. Uz pomoć odgojiteljica djeca su uočavala svu složenost  ekosustava. Projekt također potiće na istraživanje i očuvanje autohtonog bilja našeg podneblja.  U projekt su uključeni i roditelji uz čiju pomoć smo prikupili autohtono sjeme.
Izradili smo plakate na kojima smo prenjeli sva svoja znanja o pticama, a podijelili ih s drugom djecom i roditeljima.

 

 
.  
  
Trenutno uređujemo naš povrtnjak. Sigurni smo da će tu nastati nova staništa za biljne i životinjske vrste koje ćemo s radošću promatrati i proučavati.

Djeca Eko skupine i odgojitelji - koordinatori
 

Ispiši stranicu