Eko vrtić

 MEĐUNARODNA EKO ŠKOLA
 
S ponosom ističemo da smo od 2013. godine ostvarili sve kriterije potrebne za dobivanje statusa međunarodne Eko škole, i u sva tri objekta našeg vrtića vijori se Zelena  zastava. Na području gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, jedini smo Eko vrtić koji se može pohvaliti statusom međunarodne Eko škole, kao i verificiranim Programom Odgoja za održivi razvoj, koji  se provodi u našem vrtiću. Upravo iz tog programa proizašla je i inicijativa koja je pokrenula cijeli  postupak. Kako bi stekli status međunarodne Eko škole, morali smo ostvariti program kroz 7 koraka postavljenih od strane Udruge "Lijepa naša", zadužene za praćenje i provođenje programa.

1. korak
Osnivanje Eko odbora vtića
2. korak
Ocjena stanja okoliša
3. korak
Plan djelovanja  i program rada
4.korak
Praćenje stanja i ocijenjivanje
5.korak
Provođenje Godišnjeg plana i programa rada
6.korak
Obavješćivanje javnosti  i  uključivanje medija
7.korak
Osmišljavanje Eko kodeksa
 
U skladu sa tim zahtjevima u vrtiću Duga svakodnevno djelujemo. Djeca, polaznici skupine odgoja za održivi razvoj pokreću Eko akcije, čiste okoliš, razvrstavaju otpad, uređuju svoj povrtnjak i kompostiraju bio otpad. Svakoga tjedna vrtićem prolazi dječja Eko patrola koja provjerava potrošnju energenata.
Od 2013. godine, jedan smo od rijetkih vrtića uključenih u međunarodnu kampanju  „ Litter Less „ koja se provodi pod pokroviteljstvom Udruge  „Lijepa naša“. Cilj kampanje je utjecati na  smanjivanje otpada, odgovorniji odnos prema otpadu (prikupljanje i razvrstavanje) i podizanje svijesti o utjecaju otpada na okoliš. Ove godine odlučili smo se za zajedničku akciju djece, roditelja i radnika u kojoj prikupljamo otpadni papir. U suradnji s Unija papirom, papir se važe i odvozi. Tako prikupljen papir spreman je za postupak recikliranja. Na ovakav način, djeca aktivno sudjeluju u svim akcijama i uviđaju ispravnost svog djelovanja, a neposredno mijenjaju i stavove i navike svojih roditelja i svih radnika vrtića.
 
 
Dubravka Canjko, odgojitelj-savjetnik,voditelj Eko pograma

Ispiši stranicu